Njutbara blommor
Blommor för mat & bakverkMånga blommor duger till mer än som njutning för öga och näsa - de går att äta! Vissa går bra att ha i sallader, medan andra passar som tårtdekoration som kanske inte alltid äts upp. Blåklint, smultron- och jordgubbsblommor, gladiolus, doftpelargon, daglilja, luktärt och rosor går alla bra att garnera tårtan med. |
Rosenbål |
1 flaska rosévin |
Rosensylt |
450 g doftande röda eller rosa rosenblad |
Kanderade rosor |
Att kandera kronblad eller hela blommor är ett gammalt sätt att bevara blommor för dekoration. Det är enkelt och billigt att göra själv. Vispa äggvita tills den börjar hårdna. Doppa varje blomma eller blad i äggvitan så de täcks och doppa dem sedan i socker. Lägg dem på ett smörgåspapper på bakgaller. Täck med ett annat papper och ställ dem varmt och luftigt eller i ugn på mycket svag värme med luckan på glänt. De kanderade blommorna förvaras i täta burkar när de torkat. |
Blommor i téet |
Det finns flera blommor som ger ett gott te. Plocka blommor som läggs i en tesil och häll kokande vatten över. Förslag på blommor att använda till te: |
Källa: www.blomsterfrämjandet.se
Kommentarer